Virtualization – Sanallaştırma

Sanallaştırma Nedir?

Bilişim sektöründe, sanallaştırma bir kaynağın özellik ve fonksiyon olarak daha farklı biçimde kullanılmasıdır. Bu bir sunucunun birden fazla sunucu gibi işlemesi, birden fazla sunucunun tek bir sunucu gibi işlemesi ya da bir sunucunun değişik platformlardaki sunucu yeteneklerini barındırarak işlem yapması gibi üç farklı şekilde basitçe örneklendirebiliriz.

Sanallaştırma: Tanımı ve Tarihi Gelişimi

Sanallaştırma, bilişim sektöründe bir kaynağın özellik ve fonksiyonlarının daha farklı bir biçimde kullanılmasıdır. Bu kavram, ilk olarak 1960’lı yıllarda, pahalı ve büyük mainframe bilgisayarların farklı alan adları çalıştırması için ayrılması ve birden fazla fonksiyonun tek bir bilgisayarda çalışması amacıyla ortaya çıktı. Zamanla, sanallaştırma teknolojisi gelişti ve günümüzde, Sunucu, Network, Depolama ve Güvenlik gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Sunuculara Sanallaştırma

Sunuculara yönelik sanallaştırma, iki farklı yöntemle gerçekleştirilir: Hosted virtualization (OStabanlı sanallaştırma) ve Hypervisor tabanlı sanallaştırma.
İşletim sistemi tabanlı sanallaştırma, bir fiziksel sunucuda birden fazla işletim sistemi çalıştırmaya yönelik bir çözümdür. Her biri, diğerlerinden bağımsız bir işletim sistemi gibi çalıştırılır.

Hypervisor tabanlı sanallaştırma ise bir fiziksel sunucunun üzerine konumlandırılmış donanımı birbirinden bağımsız çalıştıracak şekilde tasarlanmıştır. Bu yöntem, donanımı tamamen ve isteğimize göre kullanma imkanı verir.

Sanallaştırmanın Bilgi İşleme Faydaları

Sanallaştırma teknolojisi, bilgi işlemlerinde benzeri görülmemiş performansa ve özelliğe sahip olmuştur.

  • Her bir sanal sunucu, aynı donanım üzerinde uygulama ve işletim sistemi farklılığından kaynaklı kısıtlama olmadan çalışabilir.
  • Çalışan bir sanal sunucu iş yükü hiç bir bilgi kaybı olmadan farklı bir donanıma aktarılabilir.
  • Sanal sunucular farklı fiziksel sunuculara donanım ve modifiye kısıtlaması olmadan kopyalanabilir. Aynı anda onlarca birbirine benzer sunucu yapısı kurulabilir.
  • Sanallaştırma sıfırdan konfigürasyon ve tekrar konfigürasyon gibi işleri bilgi işlem için zaman kaybı olmadan çözmesini sağlar. Çalıştırılan uygulama sonlandırılmadan donanım veya sistem gibi arızalar veren sanal sunucular yerine yenileri hızlı bir şekilde konulabilir.
  • Sanallaştırma çevrecidir. Soğutma, güç ve mekan gibi şeylerden tasarruf etmemizi sağlar.

Sanallaştırma Kimler İçin Faydalıdır?

Birden fazla sunucu ihtiyacı olan herhangi bir bilgi işlem merkezi sanallaştırma teknolojisinden tamamiyle faydalanabilir. Ek olarak, farklı işletim sistemlerinde çalışma zorunluluğu olanlar için de tek bir sunucu üzerinden işlemlerini gerçekleştirmek ayrı bir kilit noktadır. Bilgi işlem için faydaları aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

  • Ek donanım takviyesine ihtiyaç duyulmaz
  • Çalıştırılan işletim sistemi hataları azaltmaya yönelik olarak standartlaşma yoluna girer.
  • Hızlı konfigürasyon ile zamanı daha iyi kullanıp tamamiyle işe yoğunlaşılır.
  • Sağlanan otomatize bilgi işlem sorumlusu ihtiyacını düşürür.
  • Sanallaştırmanın getirdiği taşınabilirlik beraberinde süreklilik, geri dönüşüm ve esneklik sunar.

Kısaca, her türlü açıdan kilit nokta maliyet azalması olacaktır.

Sanallaştırılmış Sunucular Hangi Alanlarda Kullanılr?

  • İş hayatına yönelik geri dönüşüm (recovery)
  • Yük dengeleme ve onarım
  • Sanal çalışma ortamları (daha çok geliştiriciler ve test için)
  • Güvenlik
  • Yama
  • Thin Client

Sanallaştırma Sunucu Performansını Arttırır Mı?

Sanallaştırma teknolojisi sayesinde, fiziksel bir sunucunun uygun miktarda bölünüp sanal şekilde birden fazla şekilde çalışmasıyla sunucu başına düşen çalışma oranı %5’ten yukarılara çıkmaktadır. Bu sayede çalışan fiziksel sunucu sayısı azaltılıp verim kaybı yaşamadan maliyet azaltılabilir. Sanallaştırma işlemi sayesinde farklı işletim sistemlerini tek bir sunucuda çalıştırma imkanı olduğu için, fazladan fiziksel sunucu tutmaya veya yatırım yapmaya gerek kalmaz.

Sanallaştırma güvenli mi?

Sanallaştırmanın güvenlik zafiyetine sebebiyet verebileceği düşünülse de, aslında bilginin güvenliliği ve gizliliği, sanallaştırma sayesinde artar. Çünkü sanallaştırma, izolasyon ve erişim kontrolü sağlayarak güvenlik açıklarını minimize eder.

Sanallaştırma Çözümleri Sağlayan Firmalar

Parallels – Virtuozzo ile işletim sistemi sanallaştırmasına yönelik çözümler bulabilirsiniz.

Citrix – XenServer sanal ve fiziksel sunucuların yönetimi ve parçalanması için çok güçlü bir altyapı sunar.

VMware – ESX sağlam şekilde işlemci, bellek, depolama ve network kaynaklarını sanal sunuculara dağıtmanızı sağlar.

“Virtualization – Sanallaştırma” üzerine bir yorum

Yorum yapın