Cloud Computing – Bulut İşlem

Öncelikli olarak konuya hakim olmak adına daha önceden sanallaştırma üzerine yorumlarımı buradan okuyabilirsiniz.

Bulut derken?

Bulut hizmetleri, kullanıcılara bilgi işleme ihtiyacı duydukları donanım ve yazılım gibi hizmetleri, kendi altyapılarında barındırmaları yerine internet üzerinden gerektiği takdirde erişilebilir hale getiren bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Depolama, veri güvenliği ve herhangi bir bilgi paylaşımı gibi amaçlar için fiziksel veya sanal sunucular kullanılabilir. Entegre ve sağlam bir bulut yapısı, kullanıcılara internet erişimi dışında birçok avantaj sağlar.

Bulut teknolojisi, işlem yükünüzü tamamen internet ortamında erişilebilir ve kontrol edilebilir şekilde barındırmanız anlamına gelir. Kümelerdeki yapılan işlemler her an kullanıma hazırdır ve isteğinize bağlı olarak kaynakları (depolama birimi, bellek vb.) sisteminize kolayca ekleyip çıkarma özgürlüğüne sahipsiniz.

Bulut işlem’in faydaları

  • Her türlü ihtiyaca yönelik sistemi bulut üzerinde saniyeler içerisinde ekleyip kullanabilirsiniz. Böylece kendi altyapınız dahilinde bulunduracağınız sistemlerin donanım ve yazılımı için alım, bakım ve onarım gibi ek masraflar ödememiş olursunuz. Sektöre az maliyet ile hızla atılmak isteyen bir şirket için çok faydalı bir teknolojidir.
  • Çok yüksek oranda işlem kapasitesi gerektiren ancak sonradan elinizde bulundurmanıza gerek kalmayacak bir sistem ihtiyacı için kullanabilirsiniz. Örneğin çok yüksek miktarda işlem gücü gerektiren analiz raporunuzu hesaplatıp sonradan işlem bittiğinde kolaylıkla eklediğiniz sanal sunucuları kaldırabilirsiniz. Böylece kullandığınız süre boyunca ücret ödemiş olursunuz.
  • Sakladığınız veri için geri dönüşüm (recovery) ve güvenlik ile ilgili konuları riske atmadan kolayca sağlayabilirsiniz.
  • Dinamik bir ölçeklendirebilirlik sayesinde talep dahilinde sistemlerine yazılım ve donanım gibi kaynakları anında eklemelerini sağlar. Böylece kendi kuracağınız bir altyapı için hem yatırım maliyeti hem de pazar araştırması ve kurulum süreci gibi zaman alan gereksiz işlemlerden de kaçınmanızı sağlar.
  • Servis sağlayıcınızın sunduğu ancak sizin kendi altyapınız ile karşılayamacağınız entegre depolama ve veri güvenliği için en son ve en sağlam teknoloji imkanlarından faydalanma imkanı sunar.
  • Etkili ve global bir işlem kaynağı sunar.

Bulut işlem’in avantajları

Geleneksel bilgi işlem kurallarını yıkan bu teknolojinin günümüzde bir çok avantajı vardır. Aşağıda servis sağlayıcı bir çok firmanın sunduğu standart hizmetlerden bazıları bulunmakta.

  • Kullandığın kadar öde: Çoğu servis sağlayıcı işlem yükünüzün ücretlendirmesini saatlik bir dilim içinde hesaplar. Böylece gelenekselin dışında 3 günlük kullanım ihtiyacınız olan bir sunucunun bir aylık yerine kullandığınız kadar ücret kesilmesine olanak sağlar.
  • Dedicated + Virtual + Cloud entegrasyonu: Servis sağlayıcının sunduğu API sayesinde altyapısı ne olursa olsun geleneksel yapıda bir ağ içine internet üzerinde bulunan cloud işlem yükünüzü kolaylıkla aktarabilirsiniz. Yani geriye dönük bir destek de mevcut diyebiliriz.
  • Kolay kullanım ve yönetim: Basit sade ve anlaşılır bir portal sayesinde hiç bir donanım ve yazılım bilgisi olmadan saniyeler içerisinde yeni sunucu kurulumu yapılabilecek seviyede bir hizmet çoğu servis sağlayıcı tarafından standart olarak sunulmaktadır. Böylece bir çocuk bile bu panel sayesinde normalde uzmanlık gerektiren işlemleri yapabilir.
  • İmaj yönetimi: Yine yukarıda bahsi geçen portal sayesinde bulut sistemlerimize kuracağımız yazılım gereksinimini karşılayan imajları anında yeni bir sunucuya kurma gibi işlemleri kolaylıkla yapabilmekteyiz.
  • Sonuna kadar sanal: Güvenlik, depolama, ağ gibi işlemler yanında yazılım ihtiyacınızın hepsini tamamiyle sanallaştırılmış donanımlar üzerinden anında ve istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz.

Kimler Kullanmalı?

  • Anlık işlem yükü belli olmayan, her an yeni bir sisteme ihtiyaç duyabilecek bilgi işlem merkezleri.
  • ‘Batch’ işlemler için yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalar kullananlar. (imaj işleme v.b. gibi)
  • Web’e bağlı uygulama geliştiriciler.
  • Değişik seviyelerde kullanıcı talebi gerektiren online servisler veya uygulamalar (Facebook, friendfeed, twitter v.b.)

Geleneksel yapıdan bulut’a ne zaman geçmeli?

Geliştirme ve test için anlık ve geçici sistemler kullananlar, yeni işlem gücü ve bellek ekleyerek web uygulaması için anlık artan trafiğe önlem almak isteyenler kısaca ne boyutta bir işem gücü kullanması gerektiğini henüz kestiremeyen kullanıcılar hiç düşünmeden yeni ve geleneksel bir altyapı kurmak yerine kendilerini hemen bulutlara atabilirler.

Geleneksel yapı ne zaman kullanılmalı?

Bulut işlem sayesinde çok geniş bir yelpazede işlem gücünü kullanma imkanımız oluyor ancak bu her zaman bizim yararımıza olmayabilir. Örneğin, veritabanı uygulamaları ve kesin bir performans ve talep ihtiyacı olan sistemler için bulut üzerinde işlemin pek faydası olmayacaktır. Bunun yerine dedicated sunucu diye tabir ettiğimiz geleneksel yapıda sunucular kullanılabilir. Bunun yanında sistem üzerinden kullanılacak uygulama sadece belirli bir donanım altyapısı tarafından destekleniyorsa bu bulut üzerinden uygulamanızı çalıştırmak için çok mantıksız bir nedendir. Böyle bir durumda uygulamaya göre kendi donanımınızı kendiniz oluşturup kullanmalısınız yine internet erişimi gerekiyorsa co-location hizmeti veren firmalar ile anlaşıp işinizi web üzerinden devam ettirebilirsiniz. Yine buna ek olarak bu sabit donanımınızı yukarıda bahsedilen servis sağlayıcınızın size sunduğu API sayesinde bulut ağı içerisine dahil edebilirsiniz.

Hizmet veren firmalar

Softlayer, Rackspace, LayeredTech, GoGrid, Joyent, StormOnDemand, TerreMark. Siz de bildiğiniz firmaları yorum olarak yazabilirsiniz ve buraya ekleyebiliriz.

“Cloud Computing – Bulut İşlem” üzerine 6 yorum

    • Herhangi bir yanlışlık yok Süm 🙂 genel kavramlar üzerine akıcı bir yazı olmuş tebrikler benimki biraz daha soru-cevap üzerine teknik kavram yazısı. Tek takıldığım nokta “Bilgileriniz tabii ki kaybolmuyor ama daha da kötüsü geçtiğimiz yıllarda doğu Akdeniz ve Süveyş Kanalı’ndan geçen dört fiberoptik kablodan üçü yer sarsıntısı nedeniyle zarar görünce Avrupa, Ortadoğu ve Asya arasındaki İnternet ve telefon haberleşmesi kesintiye uğradı.” burasıydı aslında böyle kesintiler için şimdilerde CDN kullanıyor büyük servis sağlayıcılar yani o kanal kapalı ise farklı bir lokasyondan farklı bir hat üzerinden gitme imkanın oluyor. Tek bir verimerkezinde değil de bir çok farklı lokasyondaki verimerkezlerinde tutulduğu için bilgi ulaşım sorunu ortadan kalkmış oluyor.

    • Selamlar Yiğit, yorumun ve düşüncelerin için teşekkürler. Terremark aslında çok yükseklerde uçmuyor yukarıda biraz mubala da yapmışım. Ancak terremark tercih sebebim sunduğu servislerde bir hizmet bütünlüğü olması. Yani terremark’ın altyapısında diğer servis sağlayıcılara bakarak daha fazla güvenliğin ön plana çıktığını görüyorum örneğin. Böyle bir odaklanma noktasına sahip oldukları için de kurumsal projeler için vazgeçilmez oluyor. Kişisel ve günlük kullanım için değil belki ancak altyapısı ve güvenilirliği ile sunduğu ücret kurumsal bir yapıda hiç de sorun edilmeyecek seviyelerde.

Yorum yapın