OpenStack – Bulut’u Avucunuzun İçine Alın

rackspace-logo
Rackspace

Openstack’i tek cümlede özetleyelim: Hosting sektöründe şüphesiz sağlam bir konumda olan Rackspace firmasının sağladığı cloud servisleri biliyorsunuzdur sanıyorum. Şimdi tüm bu sunulan servisin alt yapısındaki yazılım açık kaynağa dönüştürülüyor desem?

OpenStack açık kaynak cloud platformu oluşturulmak için başlatılan bir proje. Rackspace tarafından başlatılan bu projeye şu an 25 firma gönüllü olarak destek veriyor. Projeye destek verenler arasında AMD, Citrix, Dell, RightScale, Spiceworks gibi çok büyük firmalar var ki bu da projenin ciddiyetini ortaya çıkarıyor. Ayrıca bana göre NASA kendi cloud platformu olan NEBULA projesini de bu projeye dahil ederek olaya son noktayı koymuştur. Projeye destek veren tüm firmaları buradan görebilirsiniz. Bunun yanında 13-16 Temmuz’da Austin’de yaklaşık 100 kişilik geliştirici ve kurucu partnerler ile projenin roadmap’i belirlemiş.

Rackspace proje amacının herkesin ortak kullanabileceği bir yazılım ile yönetimi ve kurulumu otomatize ederek stabil bir yapı kurmak olduğunu belirtmiş. Bu açık gelişme modeli ile kapalı kutu gibi cloud hizmeti sunan firmaların yarattığı korkuyu silmek, cloud platformu için standartlar yaratmak ve servis sağlayıcılar için büyük bir ekosistem sağlamayı amaçlıyorlar. Tüm kodlar Apache2 lisansı altında yani isteyen herkes kodları oldukça rahat ve esnek şekilde evirip çevirebilir.

İster bir büyük bir verimerkezi olun ister merdiven altı bir hosting firması olun hatta isterseniz evinizde hobi amaçlı olarak cloud bir yapı kurup geçip karşısına “hey ben yaptım bunu! BEN!” diyen birisi olun Openstack’in bize işleri biraz daha kolaylaştırmada yardımcı olacağı kesin. Proje 19.07.2010 tarihine açıldı şu aralar çok bir şey sunmuyor ancak ilerisi için çılgınca şeyler çıkmayacağı anlamına gelmez bu tabi ki. Şu an sadece ‘depolama’ ile ilgili bir destek veriyorlar. Eylül veya ekim ortası gibi de ‘işlem’ konusunda bir şeyler ortaya çıkacağını belirtiyorlar. Detayları ve kodları Openstack.org adresinden inceleyebilirsiniz.

Benzer bir proje olarak 2009 yılında RedHat tarafından sürece başlatılmış olan DeltaCloud örnek verilebilir. Hatta biraz incelerseniz ikisi de aynı amaca hizmet veriyor.

Bir hurafe olarak belirtmek gerekirse insanlar ‘kapalı-kutu-firmalar’ (bu kapalı-kutu sıfatını ben az önce uydurdum aslında açık kaynak olmayan da diyebilirsiniz) derken esas hedefin Amazon olduğunu ve bu projenin esas amacının Ahmet, Mehmet, Veli’nin kendi evlerinde cloud yapısını kurup Amazon’un pazar payını daraltarak bitirmek olduğunu söylüyorlar. Google Android’in piyasayı açık kaynak ve esnek olduğundan dolayı dağıtacağı gibi Openstack’in de aynı şekilde bir geleceği olur mu bilinmez ama yukarıda dediğim gibi rekabet iyidir. Özellikle bir taraflarında geliştirilen bazı açık şeylerin piyasayı canlandıracağı kesin.

OpenStack’i twitter’da takip etmek istiyorum ve belki bir şeyler sorabilirim diyorsan: http://twitter.com/OpenStack

“OpenStack – Bulut’u Avucunuzun İçine Alın” üzerine bir yorum

Yorum yapın