Aşağıda anlatılan kavramları daha iyi tanımak için önceki makalelerimi okumanızı öneririm. Virtualization – Sanallaştırma, Cloud Computing – Bulut İşlem, Platform As A Service (PaaS), Software As A Service (SaaS)
Infrastructure as a Service (IaaS) yani Türkçe olarak Altyapının Servis Olarak Sunulması da adlandırabileceğimiz bu model ana kategorideki üç cloud servisinden biridir. Platform As A Service (PaaS) ve Software As A Service (SaaS) diğer ana cloud servisleridir. Bu modelde sanallaştırılmış bir platform altında bilgisayar altyapıları dağıtır. Kullanıcı geleneksel yöntemlerden farklı olarak sunucu, yazılım almak yerine hizmeti sağlayan firmaların sanallaştırılmış altyapısından işlem gücü ve depolama alanı gibi hizmetler satın alır. IaaS hizmeti veren firmalar genelde kullandığın kadar öde (pay as you go) ödeme şekli ile çalışırlar.
IaaS teknolojisinin avantajları hızlı konfigure edilebilir, kolay yönetilebilir bir servis sunması. Spesifik bir örnek olarak işe anında atılmaya meyilli bir şirket için çok kısa sürede altyapı kurulumu yapılabilir veya bir yazılım geliştirici kendi yazılımına uygun konfigure edilmiş bir sistemi dakikalar içerisinde ayağa kaldırıp test işlemini gerçekleştirebilir. Bu sayede zamandan ve paradan tasarruf etmiş olursunuz.
Size en uygun olan IaaS hizmeti veren firmayı seçerken dikkat edeceğiniz bir kaç nokta (arttırılabilir şimdilik aklıma gelenler bunlar) noktalar şunlar olmalı:
- Projenize bağlı olarak ihtiyaçlarınız olan işlem gücü, IP, depolama alanı, trafik gibi temel hizmetlerin birim fiyatları.
- Firma kısıtlamaları ve esneklikleri: Projeniz ile API uyumluluğu, taşınabilir imaj desteği (farklı bir firmaya geçmek isterseniz mesela), 3. parti destekleri
- Firmaya güven: Firmanın yeterli finansmanı var mı? Servis sözleşmesindeki kritik detaylar, altı çizilmesi gereken noktalar neler? Çeşitli kriz durumlarında aldıkları tedbirler (mesela bir güvenlik zafiyeti olduğunda veya güç kesintisi durumunda izledikleri yollar).
IaaS Hizmeti veren Firmalar
Compute (işlem)
Amazon EC2, AT&T, CloudSigma, ElasticHosts, Flexiant, GoGrid, Joyent, LayeredTech, NaviSite, Rackspace, Savvis, Sungard, Terremark, Verizon, , BlueLock, CloudCentral, ReliaCloud, GridGain, NewServers, PiCloud, EngineYard, SpeedyRails, StormOnDemand, Terracotta, UniCloud, Voxel, VPS.Net, Joyent, Oracle,
Depolama & Content Delivery Network (CDN)
Amazon Cloudfront, Amazon S3, Akamai, Rackspace, CacheFly, MaxCDN, EdgeCast, HighWinds, Internap, Nirvanix, SimpleCDN, VoxelCDN, cubeCDN, EMC Atmos Online, Google Storage, MaxCDN, LimeLight,
Bu listeyi sürekli güncel tutmaya çalışacağım sizin de eklemek istediğini firmalar olabilir yorum olarak belirtirseniz sevinirim.
“Infrastructure as a Service (IaaS)” üzerine bir yorum