Açık Kaynak Cloud Çözümleri

Açık kaynak olayının her alanda dezavantjlı durumu avantaja çevirme gibi bir özelliği var bence. Paranız kesenizde kalıyor, kutunun kapağını kaldırıp “aa bak adamlar burda ne güzel yapmışlar” veya “şurası şöyle daha mı iyi olurdu ki acaba?” diyebiliyorsunuz ve bu çerçevede her türlü esnetebiliyorsunuz. Bu aralar şu cloud mevzuları falan revaçta. Aslında pahalı bir teknoloji ama artık açık kaynak dünyası biraz bu olaya da el attı yenilerde. Aşağıda bazı açık kaynak uygulamaları, servisleri, kaynakları inceleyelim. Sizin de ekleyecekleriniz varsa yorum olarak belirtin lütfen.

Eucalyptus: FreeBSD lisansı altında Amazon EC2 fonksiyonalitesine sahip cluster altyapısı. Amazon EC2 komut satırı araçlarını kullanıyor. Ayrıca Ubuntu Server Cloud altyapısında da Eucalyptus var.

RedHat Cloud: Linux camiasında önemli bir yeri olan RedHat gözünü cloud piyasasına dikmiş durumda. Aynı zamanda Novell da açık kaynak olarak bu konuya odaklanmış durumda.

Zoho: Google Docs’un rakibi olarak tek şekilde özetleyebiliriz. Ama bir fark ile: açık kaynak. Software As A Service örneklerinin en iyilerinden bir tanesi.

Globus Nimbus: Bu araç sayesinde cluster yapılarınızı Infrastructure As A Service şeklinde çevirebilirsiniz.

Enomaly: Programlanabilir sanal cloud altyapısı konfigure etme ve yönetme yazılımı.

TrafficServer: Trafik yönetme, session yönetimi, kimlik denetleme, konfigurasyon yönetimi, yük dengeleme ve routing gibi kilit noktaları ile tüm bulutlara hükmedebiliyorsunuz.

SimpleCloudAPI: Yönetilebilir esnek cloud üzerinde çalışan uygulamalar yazmak için kullanabileceğiniz bir API. Bir çok dünya devi şirket tarafından destekleniyor.

eyeOS: Tarayıcı üzerinden sanki kendi bilgisayarınızı kullanıyormuş gibi dosya depolayabileceğiniz çeşitli uygulamaları kullanabileceğiniz bir servis. Nereye giderseniz gidin masaüstünüzü internet olduğu sürece yanınızda taşıyabilirsiniz.

Not: Yeni servisler ve uygulamalar keşfettikçe bu sayfayı güncelleyeceğim.

Yorum yapın