Software As A Service (SaaS)

Aşağıda anlatılan kavramları daha iyi tanımak için önceki makalelerimi okumanızı öneririm. Virtualization – Sanallaştırma, Cloud Computing – Bulut İşlem, Infrastructure As A Service (IaaS), Platform As A Service (PaaS)

Yazılımın servis olarak sunulması şeklinde çevirebileceğimiz Saas temelde bilgisayarımıza yüklemeden internet üzerinden erişebileceğimiz yazılımlara denilen bir terimdir. 2000’li Yılların başında Application Service Provider (ASP) ismiyle ortaya çıkan akım yine aynı mantıkla bir network üzerinden uygulamayı servis etmeyi amaçlıyordu.

IaaS ve PaaS yapılarından farklı olarak SaaS ile sunulan bir hizmet alıyorsanız altyapı ile hiç bir ilginiz olmuyor. Yani daha son kullanıcıya yönelik bir servistir. Kullanıcılar verilen servisi dilediği zaman kullanır ve kullandığı kadar ödeme yapar (pay as you go). Bir örnek vermek gerekirse Google Calendar çok başarılı ve ücretsiz bir SaaS örneğidir. Bulunduğunuz konum fark etmeksizin hesabınıza internet üzerinden bağlanabilirsiniz. İster bir ev hanımı olun, ister bir Kobi veya bir CEO eğer internet kullanıyorsanız şimdiye dek yolunuz bir şekilde SaaS ile kesişmiştir veya kesişecektir. Aslında bana göre işin cazip noktası da budur.

İşin biraz daha teknik boyutuna girmek gerekirse SaaS yapısında sağlayıcı size bir kod yığınını kullandırmayı sunar ve müşterilerinin hepsi bu kod yığınını kullanır. Yani kodlarda çıkabilecek her türlü sorun ve güvenlik açığı ile ilgilenmek hizmet sağlayıcının görevidir. Uygulamayı kendi altyapısında çalıştıran bir şirket harcadığı emeğin, zamanın ve paranın havaya uçması riskine karşın aynı uygulamayı SaaS altyapısı ile sunan bir hizmet sağlayıcı ile çalışırsa uygulamasına kurulum, ayarlama vs. ile uğraşmadan anında erişebilir. Şirketin ne kadar büyük olduğu önemsiz SaaS kullanarak tüm şubelerine uygulamayı internet üzerinden eriştirebilir bu da geleneksel yapıda her şube için yeni bir altyapı kurma ihtiyacını ortadan kaldırır.

SaaS yapısının bize sunduğu avantajlara bakacak olursak;

  • Internet olan her yerden erişim imkanı.
  • Kendi altyapınızı kurma zorunluluğu yok. Sunuculara ve yazılıma binlerce dolar ödemiyorsunuz.
  • Dakikalar içerisinde SaaS hizmet sağlayıcı üzerinde bir hesap açarak ihtiyacınız olan yazılımı kullanabilirsiniz.
  • Kullandığınız kadar ödeme yaparsınız (pay as you go).
  • Basit ölçeklendirilebilir. Yani dilediğiniz kadar kullanıcı ve kaynak’a erişebilirsiniz.
  • Altyapı yönetimi (yedekleme, güvenlik, güncelleme vs.) sağlayıcı yapar siz işinize odaklanırsınız.
  • Sağlacının geniş güvenlik önlemleri ve tecrübesi ile bilgileriniz/verileriniz daima sağlamda kalır.

“Software As A Service (SaaS)” üzerine bir yorum

Yorum yapın