Hosted Private Cloud

Hosted Private Cloud makalemi okumadan daha önce yazdığım Private Cloud makalesini kavramları daha iyi anlamanız için okumanızı öneririm. Bu makalede şirketiniz veya kurumunuz için ihtiyacınız olan Private Cloud altyapısını farklı bir şirketten almanızın kavramlarını, avantajlarını ve dezavantajlarını aktaracağım.

Hosted Private Cloud içerik ve kavram olarak Public Cloud’a benzer olduğu için karıştırılabilir ancak ikisini altyapı olarak birbirinden ayıran karakteristik özellikler bulunmaktadır. Public Cloud yapısında hizmet aldığınız şirkette bulunan bir altyapıyı herhangi bir izolasyon olmadan tüm son kullanıcılar kullanır. Örneğin tüm bireysel müşterilerin kaynağı aynı altyapıdan servis edilir. Bu durum Public Cloud hizmeti almaya çalışan bir şirketin veya kurumun aşağıdaki noktalara odaklı olarak işine gelmeyebilir. Aşağıda tüm bireysel kullanıcıların satın aldığı bir hizmeti sizin de şirketiniz veya kurumunuz satın alırsa oluşabilecek riskleri listeliyorum;

  • Güvenlik: Aynı altyapı, kaynaklar ve network kullanılarak oluşabilecek arızada veya güvenlik zafiyetinde bireysel kullanıcıların sizin altyapınıza sızma ihtimali söz konusudur.
  • Performans: Cloud sağlayıcınızdan alacağınız Public Cloud milyonlarca kullanıcıya hizmet verdiği için performans ve hız sizin için önemli bir faktör olacaktır. Sistemde bireysel kullanıcıların yaratacağı darboğazları göz önünde bulundurmanız gerekebilir.
  • Erişilebilirlik: Public Cloud mantığı itibariyle herkese açık projeler için çok uygundur ancak sizin belki bir kaç farklı filtreden geçmiş ve herkesin erişimine açık olmaması gereken projeleriniz olabilir. Bu noktada ihtiyacınız daha spesifik bir erişim denetimi gerektiriyor. Örneğin sadece A ve B ofislerinde bulunan kullanıcılarım erişsin gibi.

Bu üç karakteristik farktan sonra geldiğimiz nokta “Public Cloud sizin için sorun yaratabilir” ve “Şirketimde Private Cloud altyapısı kurmak çok mantıklı olmayabilir” cümleleriyle özetleniyorsa “Hosted Private Cloud” ihtiyacınız vardır demektir.

Hosted Private Cloud Avantajları

Avantaj olarak düşünürsek böyle bir hizmeti alarak hem şirketinizde Private Cloud kurulumu için ilk yatırım maliyeti yapmanıza gerek olmayacak hem de daha önce bahsettiğimiz gibi Public Cloud çekinceleriniz ortadan kalkacak. Benim kişisel görüşüm tüm projeleriniz için değil ancak bazı projeleriniz için dönemlik kullanıma uygun bir altyapı ihtiyacıdır. Örnek vermek gerekirse çok gizli olmayan ama Public Cloud’a da koyamayacağınız bir projeniz var ve kendi altyapınızda ayıracak kaynağınız yoksa tercih edilebilir bir hizmettir. “Projeyi 6 ayda yaptık bitti” deyip aldığınız hizmeti anında sonlandırabilirsiniz. Yine bir diğer örnek de projeyi birden fazla ofis veya şirket bir araya gelerek yapıyorsa şirketinizin içinde bulunan Private Cloud sizin için bağlantı ve network problemleriyle üzebilir. Bu durumda bir çok bağlantının sağlandığı çoklu erişim gerektiren bir ortam olması açısından size hız katabilir.

hosted private cloud
hosted private cloud

Dezavantajlar olarak konuya açıklık getirmemiz gerekirse bu çözüm ihtiyaca ve projelere göre değişiklik gösterecektir.  Hiç bir zaman sizi şirketinizde bulunan bir Private Cloud altyapısı kadar tatmin etmeyecektir. Projelerde lokal bağlantı ile uzak bağlantının getirdiği bazı değişikliklere gitmeniz gerekebilir ve belki size eksi yönde sonuçlar doğurabilir. Public Cloud’a göre bir nebze daha güvenli ve izole bir altyapı da olsa yine de farklı bir konumda olması nedeniyle her daim bazı Public Cloud dezavantajlarını barındırmaktadır. Örneğin verimerkezi bağlantı kesintileri ve güvenlik önlemleri ilk olarak düşünülebilecek risklerdendir.

Hosted Private Cloud yukarıda da dediğim gibi servis olarak bir Cloud Servis Sağlayıcıdan alınabilir ancak Public Cloud aksine bu hizmette size özel filtreleme ve güvenlik seçenekleri olması gerekir. Çok niş bir alan olduğu için her Public Cloud sağlayıcısı Hosted Private Cloud servisini size sunamayabilir. Çünkü içeriğine baktığınız zaman bir çok servisi içermektedir. VPN, Yönetimli Firewall, Authentication, Authorization, Güvenlik ve İzolasyon gibi çok karmaşık ihtiyacı kapsamaktadır. Ayrıca bu servislerin ayrı ayrı değil birbiri ile bağlantılı ve çok performanslı çalışması gerekmektedir.

Hosting servis sağlayıcılardan alınan Public Cloud gibi herkese açık bir altyapı değil size özel ayrılmış ve izole edilmiş Sunucular, Depolama cihazları ve Network gibi kaynakları kullanırsınız. Hatta bazı firmalar Hosted Private Cloud altyapınızı verimerkezinde kafesli size özel bir alana bile alabiliyor. Özet olarak Public Cloud kullanarak yapamadığınız her türlü şımarıklığı servis sağlayıcınızdan Hosted Private Cloud satın alarak yapabilirsiniz.

Sonuç olarak gözlem yaptığınızda ve yukarıdaki bahsettiğim karakteristik farklılıklara göre şirketiniz için proje bazlı olarak hem avantaj hem de dezavantaj olabilecek bir altyapıdır. Bu da tabiki sizin proje bağlımlılıklarınıza göre değişebilecek bir konudur.

Yorum yapın