Rackspace ve Cloud Computing Alanındaki Başarısı

Cloud Computing alanında Rackspace deneyimini ve başarısını paylaşmadan önce Cloud Computing Kavramlarını açıkladığım yazımı okuyabilirsiniz.

Bilindiği gibi ürettğiniz her yazılım, proje veya platform için bir altyapıya ihtiyacınız var. Bu altyapıyı bir kaç tıklama ile size yanınızdaymışçasına bir kolaylıkla sunan firmalardan birisi Rackspace ki bu konsepte cloud computing diyoruz.

Bugün Rackspace ve başarısı hakkında bir arkadaşım ile sohbet ederken anlık olarak hisse oranlarına göz attık ve gördüğümüz tablo gerçekten korkunçtu. Bunun üzerine verileri biraz daha irdeleyip açığa çıkararak paylaşmak istedim. İlginçtir ancak benim kişisel görüşüm Equinix, AT&T gibi firmaların yanında Rackspace arkasındaki başarının bir sırrı bu iki firmanın verimerkezi operasyonlarından daha çok sunuculara yoğunlaşmış olması. Biraz daha açmak gerekirse hosting piyasasından gelen son kullanıcı deneyiminin cloud computing tarafında yine son kullanıcıya sunulmasıyla kaymağını yiyor diyebilirim.

Rackspace’in piyasadaki durumu biraz ilginç. Hem evsahibiler hem kiracı yani hem kendi verimerkezleri var hem de Equinix ile yıllardır sağlam bir iş birliği içinde hizmet alıyorlar. Yine bunun yanında sağladıkları teknik destek performansı ve piyasanın gelişmesine yönelik çalışmaları (bknz: openstack) ile adından sık sık bahsettirir.

Bunun yanında sayılabilecek daha çok eken var mesela Amazon-Rackspace karşılaştırması, e-ticaret uygulamaları alanında referansları v.b.

Biraz rakamlarla konuşmak gerekirse;

Dikkat edecek olursanız Sunucu Başına Düşen Gelir sürekli artış içerisinde. Burada ikinci dikkat etmemiz gereken nokta şu ki; Rackspace zaten hosting alanında hizmet veren bir firma yani bu başarı pek şaşırtıcı olmayabilir ancak Cloud Computing alanındaki gelir de sürekli artıyor. Özellikle cloud computing alanının yeni bir model olması ve piyasadan bazı tepkiler gelmesi bir yana buradan çıkarabileceğimiz iki şey var; Rackspace bu işi biliyor, Cloud modeli benimseniyor ve genişliyor. Hadi şimdi bir de son dönem verilerine bakalım;

Görüyoruz ki yıllar geçtikçe bu ivmelenme gitgide artıyor ve daha iyi bir duruma doğru yol almakta. Net olarak: Rackspace her sene sunucu başına %33 daha çok gelir elde ediyor.

Markete biraz daha yakından bakacak olursak sadece aşağıdaki tabloyu görmek bile yukarıdaki yazımın tamamını özetliyor;

Piyasa devlerinin yanında Rackspace’in konumu;

“Rackspace ve Cloud Computing Alanındaki Başarısı” üzerine 4 yorum

  1. Emre selam,

    Tespitin dogru, Rackspace’in hosting pazarinda oynadigi alan Fanatical Support. Bu Cloud Computing icin de ayni sekilde gecerli. Amac musterilerin mumkun olan en yuksek servis kalitesinine kolaylikla ulasabilmesi. Amazon ve Rackspace ayni pazarda farkli (cogunlukla tamamen zit) stratejiler ile pazar paylarini arttirmayi planliyorlar. Kimin kazancli cikacagina ise kullanicilar karar verecek.

    Erdal

    PS: Rackspace’in kiraladigi DC’ler var ama Equinix ile bir ortakliktan haberim yoktu.

  2. Selamlar Erdal,

    Yorumun için teşekkürler. Söylediğin üzere stratejilerden hangisi kullanıcıya odaklı bunu ilerleyen süreçte göreceğiz 🙂

    Rackspace aslında bir çok firma ile partnerlik ve ortaklık yapıyor. Mesela CDN konusunda Limelight altyapısını kullanıyor. Tabii ki şirketin geri planında ne kadar daha çok partner ve ortak olduğunu bilmek ve kestirmek güç. Ben uzun süredir Rackspace’i yakından takip ederim. Hatta takip etmeninde ötesinde sanki kendi şirketim gibi adım adım izlerim 🙂

  3. Bu arada Rackspace Amerika’daki cloud altyapisina ek olarak Londra’da yeni bir Cloud altyapisi olusturdu. Iki haftadir beta olarak isleyen sistem yarin (18 Ocak) resmi olarak calismaya baslayacak.

    PS: Akamai ile olan CDN ortakligini zaten duymussundur.

    Erdal

    • Evet Akamai gelişmesini duydum. Twitter’dan flaş haber olarak geçmiştim geçen günlerde ama buraya yazmaya fırsat olmadı. Londra altyapısı hakkında hiç bir bilgim yok. Kaynak var mı acaba okuyabileceğim?

Yorum yapın