Cloud LAMP Platformunun Fitilini Yakmaya Kim Cesaret Edecek?

Linux, Apache, MySQL, Perl/Python/PHP gruplamasının kısaltılmışı olarak kullandığımız LAMP açık kaynak platformu günümüzde bir çok web projesinde kullanılmakta. Son yıllarda adını sık sık duyar olduk ki piyasadaki rakipleri ile son derece sağlıklı bir şekilde yarışan bir platform. Aslına bakarsanız bu rekabet ortamında çokça ilginçlikler görmedik de değil (Php adında bir programlama dilini tanımıyoruz deyip sonradan kendi sistemlerinde Php’nin daha hızlı çalıştığını! iddia edenler v.b.).

Sorulması gereken esas sorun şu; LAMP Cloud piyasasının neresinde? Platform-As-A-Service hizmeti altında sunum yapan tek bir firma yok (en azından varsa bile kendini piyasaya duyuramamış). Bu kdar yaygın kullanım alanı olan LAMP neden bu kadar geride kaldı dersiniz? Tam anlamıyla stabil, açık kaynak araçlar ile donatılmış bir LAMP platformunu kim sunacak? LAMP gruplamasında LA kısmı bu kadar popülerken MP kısmına yönelmek neden kimsenin derdi değil?

Geçenlerde bir yazımda Force.com ve vmWare desteği ile Java PaaS hizmetinden bahsetmiştim biraz. Diğer taraftan baktığımız da Ruby için de son derece güzel çalışmalar var (EngineYard, Heroku). İster istemez diyebiliyorsunuz ki bu platformlardan farkı ne LAMP’in. Arkasında o kadar desteği olan bir platform için kimse gönüllü olmuyor mu? Aslında işin anahtar kısmı olarak Php’ni yaratıcılarından Zend bu iş için 9 milyon $ bütçe ayırmış diye bir haber yayınlandı. Ya da piyasadaki büyük oyunculardan zaten Python desteği veren Google acaba şu son MySQL desteğini açıkladıktan sonra işi tamamen LAMP olayına bağlayabilir mi?

Php için alternatif çok aslında Python, Groovy, Scala ve Ruby. Yine MySQL için de Cassandra ve Couch var ama “dostum hepsi kahrolsun nerde benim bulutlar üzerinde koşan Php ve MySQL’im?” diyenlere de “adam haklı beyler” demekten başka bir şey gelmiyor elimizden. IaaS seviyesi ile geliştiriciler ilgilenmek istemiyor bu yüzden adam akıllı hizmet veren bir PaaS sağlayıcısı şart. Tabi işin bir de Oracle faktörü var ki bazı kesimler MySQL’i cidden takmıyor -Oracle ve MySQL hakkındaki komplo teorileri de farklı bi başlığımı olur belki de- bundan dolayı da piyasadaki farklı alternatifleri ile yetinmeye çalışıyorlar.

Geçenlerde bir arkadaşla bu bu konuyu tartışırken “abi MS Azure çok optimize neden uğraşsınlar php ile falan baksana yerlerde sürünüyor” dedi. Kişisel görüşlerimi katmak istemiyorum buraya manidar kelimeler telaffuz edebilirim. Sonuç olarak nihayetinde “o zaman sana dünyanın en hızlı! otomobili ile keyifli turlamalar. rüyanda.” cevabını verdim. Sonuçta böyle bir muhabbetin gereği bile yok ben projemi Php ile yapmak istiyorsam Php ile yaparım. Durumu illa ki iş boyutunda düşünmeye bile gerek yok kendi şahsi hobi olarak yaptığım bir projenin Python, .Net veya Ruby tabanlı olması kimi ilgilendirir. Bu noktada “ne gerek var” mantığı piyasadaki rekabetin ve dolayısıyla hizmet kalitesinin düşmesine neden olabilecek bir mantık ayrıca.

Alın size komplo teorisi: PHP-On-Windows diye bağıran Microsoft bu işin neresinde? Bu gelişim süreci neden bu kadar gecikti? Normalde LA kısmı ile yıllar yılı bu kadar kardeş kardeş geçinen MP kısmının yollarını kim birleştirmiyor?

Yorum yapın