Sanallaştırma Uyumlu Intel İşlemciler

Aşağıda anlatılan kavramları daha iyi tanımak için önceki makalelerimi okumanızı öneririm. Virtualization – Sanallaştırma, Cloud Computing – Bulut İşlem

Bilindiği gibi Sanallaştırma kavramının sunucular üzerindeki en büyük etkilerinden birisi bazı maliyetlerden bizi kurtarıyor olması. Daha çok sanallaştırılmış sunucu sayesinde fiziksel donanıma duyulan ihtiyaç azalıyor böylelikle enerji ve verimlilik gibi konularda ciddi bir fayda sağlanabiliyor. Ancak yine de bu verimliliği daha yüksek seviyelere taşımak için sunucu donanımı üzerinde çalışan sanallaştırma platformunun (XenServer, Hyper-V, ESX v.s.) donanım ile son derece uyumlu bir biçimde çalışması gerekir. Diğer bir deyişle hypervisor katmanı sunucunun donanımını ne kadar efektif biçimde kullanabiliyorsa sanal makineleri o kadar fiziksel değerlere yakın performansta ve verimde çalıştırabilir.

Bu durumda biraz empati yaparsanız işi sadece sanallaştırma platformu sunan firmalara yüklemek biraz sıkıntılı olur. Çünkü hypervisor katmanınında ne kadar az işlem yapılırsa bu performans için bir o kadar iyi olacaktır. Bunu fark eden donanım üreticileri hızlı bir şekilde sanallaştırmaya uygun şekilde kullanılabilecek ürünler sunmaya başladı. Bunun neticesinde artık hypervisor katmanı donanım ile daha iyi bir bağ kurup daha basit seviyede işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Artık bir sanallaştırma platformunun daha çok özellik barındırması için hypervisor katmanına daha fazla kod yazılması gerekmiyor. Donanım üreticileri sanallaştırmaya özel ürünler çıkararak bu işi daha verimli hale getiriyor. Bu makalede Intel ve AMD’nin sanallaştırmaya yönelik işlemcilerinden ve teknolojilerinden bahsedeceğiz.

Öncelikle belirtmek isterim ki sanallaştırmaya uygun bir işlemci almak istiyorsanız şu an için hiç bir sıkıntı yaşamayacağınıza eminim. Çünkü şu anda evinizde kullandığınız yeni nesil bilgisayarlar bile bu teknolojileri destekliyor. Bundan yıllar öncesi ile şimdiyi karşılaştırdığımızda sanallaştırmanın günümüze gelene kadar ne şekilde evrimleştiğini buradan bile anlayabiliyoruz. Önceleri sadece yüksek kapasiteli sunucularda kullanabildiğimiz (veya kullanmak zorunda olduğumuz) bu sanallaştırma çılgınlığını şu anda evimizdeki bilgisayarlar bile destekliyor.

Intel Vanderpool Technology (VT-x)

Vanderpool kasım 2005’den bu yana Intel işlemcilerde kullanılan bir teknoloji. VT-x kısaltması x86-Xeon işlemciler için, VT-i kısaltması ise Itanium tabanlı işlemciler için kullanılıyor. Yeni nesil işlemcilerin tümünde bulunan bu teknoloji sayesinde sanal makineler donanım ile daha hızlı ve verimli bir temas kurabiliyor. Bu da daha iyi ve optimize edilmiş bir bellek yönetimi ve I/O performansı sağlıyor. VT-x sanal makineleri oluşabilecek her türlü karmaşadan kurtarıp sanki fiziksel olarak çalışıyormuşcasına yorumluyor.

VT-x kendi içinde VT-d (Virtualization Technology for Directed I/O) ve VT-c (Virtualization Technology for Connectivity) teknolojilerini de barındırıyor. VT-d sanal makinelere daha iyi bir bellek yönetimi yapıp ethernet kartı, ekran kartı veya harddisk gibi diğer donanım parçaları ile sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını sağlıyor. VT-d teknolojisini daha yakından incelemek isteyenler için bir kaynak burada (pdf).

Sanallaştırmaya yönelik bir Intel işlemci almak istiyorsanız mutlaka Intel’in sitesinden uyumlu işlemcilere bakmanızı öneririm. http://ark.intel.com/VTList.aspx

Bir sonraki yazıda AMD işlemciler ve sanallaştırma teknolojileri konusuna değineceğim.

Yorum yapın