Platform As A Service (PaaS)

Aşağıda anlatılan kavramları daha iyi tanımak için önceki makalelerimi okumanızı öneririm. Virtualization – Sanallaştırma, Cloud Computing – Bulut İşlem, Infrastructure As A Service (IaaS), Software As A Service (SaaS)

Tipik bir bilgisayar platformu dahilinde bilgisayarın mimarisini, işletim sistemini, programlama frameworklerini ve kullanıcı arayüzünü içerir. Mesela işletim sistemi olarak Linux, Mac OS, Solaris, Android veya framework olarak da Java, Adobe AIR, Oracle Database örnek olarak verilebilir. Bunun yanında bu platformları gruplama yöntemi ile de daha verimili platformlar elde edilebilir. Mesela yine örnek vermek gerekirse LAMP(Linux, Apache, MySQL, Php-Perl-Python) veya WINS(Windows Server, IIS, .Net, SQL Server) bilinenlerden ve çok kullanılanlardan ikisidir.

Basit bir düz mantık ile cevap verirsek Platform As A Service yukarıda bahsettiğimiz platformların servis olarak sunulmasından başka bir şey değildir. PaaS size uygulama dizaynı, uygulama geliştirme, hosting, test işlemleri için ihtiyacınız olan platformu sağlar. Tabi ki bu platformu cloud işlem vasıtası ile hızlı bir şekilde konfigure edebilir ve kendi ihtiyacınız doğrultusunda anında işlem yapacak hale getirebilirsiniz.

Eski modelde geliştirici kullanacağı platformu yapılandırmak, güncellemek ve sürekli ayakta tutmak zorundaydı. Tabi bu durumda geliştirmeye ne kadar zaman kalacaktı? Azıcık veya belki de hiç. PaaS sayesinde arka planda dönen işlerin hiç biri ile alakanız olmuyor ve tamamiyle kendi işinize konsantre olabiliyorsunuz. Mesela Google bizlere App Engine gibi bir nimeti sunmuşken kim kendi evindeki bilgisayarında aynı konfigurasyonu bir araya getirmek için uğraşır ki?

Peki, bizim kafamız karıştı bunun IaaS ile farkı nedir diyebilirsiniz. PaaS size altyapı üzerine kurulmuş hazır bir platform sunar. Örneğin Microsoft Azure buna bir örnektir veya yukarıda bahsettiğimiz gibi Google App Engine. IaaS ise daha temel bir seviye olarak sadece altyapıyı sunar yani altyapı üzerine çalışacak platformu kendiniz oluşturmak zorundasınız. Yine örnekleyecek olursak LAMP yukarıda bahsettiğimiz gibi bir platform grubudur. Sizin LAMP üzerinde uygulama geliştirmeniz gerekiyor diyelim bu durumda iki seçeneğiniz var; ya bir IaaS sağlayıcısından hizmet alıp LAMP ortamını kendiniz yaratıp, güncelleyip, çeki düzen verirsiniz yani kısaca tüm platform sorumluluğu sizde olur ya da zaten hali hazırda LAMP platformu sunan bir sağlayıcıdan bir kaç tık ile üzerinde uygulama geliştirmeye açık bir hizmet alırsınız yani kafanızı paltformu adam etmekle uğraşmakla patlatmadan direkt olarak kod yazmaya başlarsınız.

Hep uygulama geliştirici örneği üzerinden gittik tabi farklı senaryolar da yazılabilir mesela LAMP platformu ile hizmet verecek olan bir hosting firması veya veri depolama ihtiyacı olan bir firmaya yönelik sunulan depolama platformu gibi. Kısaca bu doğrultuda yukarıyı özetlemek gerekirse PaaS hizmetinin bize sunacağı faydaları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

  • Teknik anlamda altyapı ile uğraşmazsınız
  • Kendi platformunuzu oluşturmak için risk almazsınız
  • Altyapı maliyetine verilecek para cebinizde kalır ve platform hizmetini kullandığınız kadar ödersiniz.
  • Dakikalar içerisinde elinizde hazır bir platform olur
  • Piyasaya anında atılırsınız
  • Diğer web servisleri ile entegr çalışabilirsiniz

PaaS Hizmeti Veren Firmalar

İş Odaklı
Clario Analytics, Coldlight Neuron, K2 Analytics, Datameer, Indicee, Gooddata, LogiXML, Oco, PivotLink, Quantivo, Strena, Vertica

Veri
Amazon SimpleDB, Amazon RDS, Rackspace Drizzle

Geliştirme & Test
Google App Engine, Engine Yard, PagodaBoxJoyentHeroku Force.com, LongLump, MS Azure, SmartPlatform, VMForce, BrowserMob, LoadStorm, SkyTap, WhiteHat Sentinel, Soasta, IBM Rational Software Delivery Services,

Entegrasyon (Cloud-to-Cloud)
Amazon SNS, Amazon SQS, Appian, Boomi, SnapLogic, Informatica Cloud, Gnip, IBM Cast Iron

Bu listeyi sürekli güncel tutmaya çalışacağım sizin de eklemek istediğini firmalar olabilir yorum olarak belirtirseniz sevinirim.

“Platform As A Service (PaaS)” üzerine 4 yorum

Yorum yapın